Rust in je hoofd én in je portemonnee

07-05-2021

De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Waar we als Nederlanders in de jaren ’50 gemiddeld 72 jaar oud werden, kunnen we tegenwoordig zelfs gemiddeld 82 jaar oud worden volgens cijfers van het RIVM. Daarom doen we onze uiterste best om gezond te blijven. We denken aan onze dagelijkse dosis beweging en aan gezonde voeding. Mindfulness en yoga brengen ontspanning en houden ons flexibel. Ook werkgevers vinden het welzijn van hun medewerkers belangrijk en investeren in verschillende gezondheidsinitiatieven.

Er is dus steeds meer aandacht voor onze mentale en fysieke fitheid. Logisch natuurlijk; we willen ons graag goed voelen. Een bijkomend voordeel van fit zijn, is dat we minder stress ervaren en waarschijnlijk beter presteren in ons werk. Toch bestaat er een ander soort fitheid die ook een grote invloed uitoefent op ons welzijn. Pierre Wolfs, Business Owner bij Geldvinder, licht toe: “Financiële fitheid speelt een belangrijke rol in hoe we onszelf voelen. Het betekent dat we onze geldzaken op orde hebben, vooruit kunnen plannen en eventuele tegenslagen kunnen opvangen. Ons online platform Geldvinder draagt hieraan bij. Geldvinder wordt via werkgevers aangeboden om hun medewerkers te ondersteunen in het verbeteren van hun financiële fitheid.”

Invloed op dagelijks werk

Financiële fitheid is iets wat zich in jouw persoonlijke leven afspeelt. Maar dat betekent niet dat financiële fitheid zich daardoor slechts beperkt tot je privésituatie. Als het thuis even niet zo goed gaat, zal dit uiteindelijk tot uiting komen in je werk – en dat kan op de meest uiteenlopende manieren. “Stel je voor: je bent aan het werk, maar denkt ondertussen aan allerlei geldkwesties. Dan verdwijnt je focus al gauw. Je moet immers je hoofd boven water zien te houden”, vertelt Wolfs. “De zorgen over geldzaken kunnen zich ook uiten in een verhoogde prikkelbaarheid, een verminderde productiviteit en andere burn-out klachten.”

Tegelijkertijd zorgt financiële fitheid volgens Wolfs voor een zorgelozer bestaan. Je hoeft je, wanneer je grip hebt op je geldzaken, namelijk geen zorgen te maken over of je alle eindjes wel aan elkaar kunt knopen. Wolfs: “Wanneer je je financiën niet goed op orde hebt, brengt dat logischerwijs ook onzekerheid en angst met zich mee. Wat gebeurt er als je wasmachine ineens kapotgaat? Of wanneer de rekeningen hoger uitvallen? Als je niet langer kunt rondkomen en alle kosten zich opstapelen, kan het gevoel van machteloosheid overweldigend zijn. Inzicht in je financiële situatie, met de praktische richtlijnen, geeft zodoende rust. Zo ben je beter voorbereid op de toekomst voor geplande en onvoorziene gebeurtenissen.”

Routekaart

Houvast en inzicht in financiën zijn de sleutelwoorden waarmee Geldvinder het verschil maakt. Wanneer je weer de controle over je eigen geldzaken krijgt, draagt dat stukje bij beetje bij aan je financiële fitheid en een zorgelozer bestaan. Het kan immers een grote opgave lijken om je financiën op orde te krijgen. Want waar moet je precies beginnen? “Met behulp van Geldvinder creëer je een overzicht van je financiële situatie aan de hand van een zogeheten fittest”, vertelt Wolfs. “Via persoonlijke doelen stippel je vervolgens een route uit waaraan je kan werken. Iedere stap zorgt voor meer financiële fitheid en dat brengt ook weer de nodige gemoedsrust met zich mee.”

Met het oog op de toekomst

Inzicht in je financiën brengt zodoende meer rust met zich mee. Geldvinder geeft richting aan welke stappen je het beste kunt zetten. Allemaal met het oog op de toekomst. Zo zorgt het platform ervoor dat je vooruit kunt plannen op zaken die nog komen gaan, zoals het kopen van een huis of het krijgen van een kind. Op die manier weet je of je die doelen kunt halen en wat je daar eventueel nog voor moet aanpassen. Of je kunt spaardoelen opstellen om die ene verre reis waar te maken. Geldvinder biedt daardoor niet alleen rust, maar ook een visie voor morgen. Hierdoor voel je je uiteindelijk gelukkiger in je privéleven én op je werk. Je kunt je voorstellen dat dit ook een positief effect heeft op je fysieke gezondheid – en misschien wel op die gemiddelde levensverwachting.

Op het online platform is er een brede keuze aan financiële doelen beschikbaar die aansluiten op de meest uiteenlopende persoonlijke omstandigheden. Van kleine en grote spaardoelen tot het aflossen van schulden – voor iedere situatie is er een richtlijn die je de nodige handvatten kan bieden. Die gevoelige informatie wordt niet gedeeld met werkgevers. Wolfs: “Onze financiële situatie is een onderwerp dat we liever niet met onze werkgever bespreken. Maar het is wel van belang om goed na te denken over je eigen financiën. De gegevens worden niet met werkgevers gedeeld en ook niet ingezet om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. Dat blijft altijd een belangrijk uitgangspunt voor Geldvinder.”

Pierre Wolfs, Business Owner bij Geldvinder

Auteur

Meer weten? Neem contact op of neem deel aan onze webinar.

Neem contact op

Veilig en anoniem

Geldvinder is een initiatief van APG en voldoet aan alle wettelijke privacy- en veiligheidseisen. Individuele gegevens worden niet gedeeld met andere partijen, dus ook niet met jouw werkgever. Geldvinder geeft geen financieel advies in de zin van de Wet op het Financieel Toezicht en maakt geen vergelijkingen tussen of verwijzingen naar financiële producten.